Bingöl’ün neyi meşhur hediyelik?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır ve çorap gibi el sanatları ürünleriyle dikkat çekmektedir. Tüm bu ürünleri Bağdat Caddesi ve bu caddeye bağlı sokaklardaki dükkânlardan satın alabilirsiniz.
Yedisu ismi nereden gelir?
1970 yılında, Müdürlük tarafından Çerme merkezde yaptırılan yedi musluktan oluşan çeşmenin adını taşıyan Y.S.E. ismi verilerek Yedisu Bucağı’na dönüştürülmüştür. 1990 yılına kadar Kiğı ilçesine bağlı bir bucak iken, 1990 tarihli 3644 sayılı Kanunla Bingöl iline bağlı bir ilçe olmuştur.
Bingöl neyi ile ünlüdür?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer en ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl’de neler yenir?
Kendine özgü lezzetiyle dikkat çeken Bingöl yemekleri arasında Sorina Pel, Mastuva, Keledosh ve Löl (Gömme) mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır. Ayrıca Ayran Çorbası, Tutmac Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Dolamaç ve Burma Kadayıf da Bingöl’ün diğer sevilen lezzetleridir.
Yedisu Alevi mi?
Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır. Adaklı’da Dimili (Kird/Zaza) Alevileri Kurmanc Alevilerinden daha kalabalıktır.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl’ün eski ismi nedir?
İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Bingöl denince akla ne gelir?
Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Çapak, Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu söyledi.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler yaban domuzu ve gri kurttur.
Bingöl yöresel kıyafetleri nelerdir?
Fistan (Entari): Gümüş, kırmızı yün veya ipek kumaştan yapılır. Belden büzgülü eteklerin yan yırtmaçları vardır. Ayak topuklarına kadar uzanır. Kol ve omuzun birleştiği yer büzgülüdür. Giysinin göğüs kısmı siyah çizgilerle (kaytan) süslenmiştir. Yelek: Yan yırtmaçları ve göğüs kısmında “U” yakası olan, akan ipekten yapılmış bir yelektir.
Bingöl yöresel yemekleri nelerdir?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (Gömme), Mastuva, Ayran Çorbası (Germe Dui), Turakin (Patıfe), Tutaç Çorbası, Kılıç, Lotık, Maliyez, Parmar (Mor Ot). , Pilik.
Bingöl’de ne yetişir?
Bingöl ilinde en çok yetiştirilen sebze karpuzdur; Meyveler arasında ceviz ağırlıklı olarak yetiştirilir. Öte yandan tahıllar arasında buğday en yaygın olanıdır; baklagillerden fasulye; endüstriyel çiftliklerden patates; Yem bitkileri arasında yonca yetiştirilir.
Bingöl’ün gezilecek yerleri nelerdir?
Gezilecek Yerler: KAPLICALAR. Bingöl’de, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta; Termal turizm, sosyal ve kültürel yüzme… YÜZEN ADALAR. … ÇIR ŞELALESİ … KiĞI. … ZAĞ MAĞARALARI. … BUBAN PERİ BALIKLARI. … HESAREK KAYAK MERKEZİ … KALA TEPEDaha fazla öğe…
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler yaban domuzu ve gri kurttur.
Bingöl’de neler var?
Orman zenginliği bakımından Türkiye’de 33. sırada yer alan Bingöl’ün en önemli turistik yerleri şunlardır: Kös Kaplıcaları, Hesarek Kayak Merkezi, Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, Çır Şelalesi, Pergasur Şelalesi, Sülbüs Dağı, Şerafettin Dağları, Gerendal Gölü, Tarbasan Gölü, Tarihi Urartu Yolu, Mezra Gölü, …
Bingöl’ün neyi meşhur bal?
Ünlü Karakovan balı Bingöl Dağları’nın yaylalarında üretilir. Ona ününü ve eşsiz tadını veren şey tamamen doğal ve %100 saf organik olmasıdır.
Bingöl yöresel yemekleri nelerdir?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (Gömme), Mastuva, Ayran Çorbası (Germe Dui), Turakin (Patıfe), Tutaç Çorbası, Kılıç, Lotık, Maliyez, Parmar (Mor Ot). , Pilik.