Müşteki vekili tanığa soru sorabilir mi?
CMK Madde 201 Gerekçe: Bu madde, savcının, katılanın, sanığın ve avukatların, tanıklara, katılanlara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere doğrudan doğruya mahkeme başkanına veya hâkime sormak suretiyle soru sorabileceklerini kabul etmektedir.
Müşteki duruşmaya katılabilir mi?
Şikâyetçiden olayı anlatması istenirse hâkim duruşmaya katılmasını isteyebilir. Hâkim veya savcı gerekli görürse kişinin zorla getirilmesine karar verilebilir. Şikâyetçinin geçerli bir mazereti varsa bunu mahkemeye sunması ve şikâyetçinin duruşmasının daha sonraki bir tarihe ertelenmesi gerekir.
Avukat sorguya girebilir mi?
Yukarıdaki düzenlemeye göre, müdafi şüpheliyle izinsiz olarak görüşebilir ve ifade verebilir veya sorgu sırasında yanında bulunabilir.
Müşteki vekili hakimin ne tarafında?
Davacı ve avukatı hakimin sağ tarafında, davalı ve avukatı hakimin sol tarafında durur. Ceza davasında davalı hakimin önünde, davacı/mağdur hakimin sağ tarafında ve davalının avukatı hakimin sol tarafındadır.
Müşteki vekili tanık olabilir mi?
Tanıklığın Bazı Özellikleri Doktrinde tartışmalı olmakla birlikte, bu davada sanığın müdafiinin tanıklık yapmasını engelleyen yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. CMK 236/1’e göre mağdur tanık olabilir, mağdur tanık olarak sorgulanırsa yemin hariç tanıklığa ilişkin hükümler uygulanmalıdır.
Müşteki vekili ne yapar?
Şikâyetçi, soruşturma ve/veya kovuşturma aşamasında bir avukat tarafından temsil edilmesini ve davanın avukatı tarafından takip edilmesini talep edebilir. Şikâyetçinin avukatı bu bakımdan suçtan zarar gören kişinin veya suç mağdurunun avukatıdır.
Müşteki avukat tutabilir mi?
Şikayetçi, suçun işlenmesinden zarar gören ve bu nedenle davada taraf olarak yer alan kişidir. Şikayetçi, kendisini mahkemede temsil etmesi için bir avukat tutabilir. Ancak, şikayetçi olarak bir avukat tutma zorunluluğu yoktur.
Mahkemede müştekiye ne sorulur?
Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.
Müşteki ile mağdur arasındaki fark nedir?
Mağdur, suçtan veya haksız fiilden doğrudan zarar gören taraftır. Şikayetçi, bir suçtan zarar gören veya bir suçun mağduru haline gelen ve bu nedenle savcılığa veya ilgili kuruma başvurarak şikayet hakkını kullanan kişidir. Şikayetçinin aynı zamanda mağdur olması gerekmez.
Müşteki vekili mi müdafii mi?
Değerli meslektaşım, savunma sanığın savunmasıdır ve avukat da tarafın, örneğin katılımcının, şikayetçinin veya mağdurun avukatıdır. Vekaletname olmadan savunma avukatının hazır bulunması, yalnızca vekaletnamenin sanığın sorgulanması SIRASINDA sunulması gerektiği durumda geçerlidir.
Sorguya kimler katılabilir?
Bu işlem kolluk kuvvetleri veya savcılık tarafından yapılabilir. Ancak istisnai durumlarda şüpheli soruşturma aşamasında sorgulanabilir. Savcı veya kolluk kuvvetleri dışında herhangi biri tarafından sorgulanması genellikle mümkün değildir.
Avukat müvekkiline bilgi vermek zorunda mı?
“Özel” olarak işaretlenen avukatlar arasındaki yazışmalar, yazarın izni olmadan yayınlanamaz. Avukat yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir. Karşı tarafın avukatı yoksa, avukatın karşı tarafla teması sıkı sınırlar içinde kalır. Karşı tarafla her temastan sonra avukat müvekkili bilgilendirir.
Müşteki duruşmaya katılmak zorunda mı?
Şikayetçi duruşmaya katılmak zorunda mıdır? Şikayetçi bir avukat tarafından temsil ediliyorsa, duruşmalara şahsen katılmak zorunda olmayabilir. Ancak, konu mahkemenin takdirindedir. Şikayetçinin beyanını almak gerekirse, mahkeme şikayetçinin duruşmada hazır bulunmasını talep edebilir.
Müşteki vekili sanığa soru sorabilir mi?
CMK’nın doğrudan doğruya soru sormayı düzenleyen 201. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat; sanığa, katılanlara, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşmanın disiplinine uygun olarak doğrudan doğruya soru sorabilir.
Müşteki sanık ne demek?
Bu bağlamda, bir suçla suçlanan bir kişinin başka bir suçtan da şikayetçi olduğu durumu ifade eder. Bu terim ceza adalet sisteminde sıklıkla kullanılır. Davacı-davalı olmak için davalının mağdur olduğunu ve mağdur olmak için meşru sebepleri olduğunu kanıtlaması gerekir.
Avukat tanığa direkt soru sorabilir mi?
(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri, usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.
Tanık dosyayı inceleyebilir mi?
Ancak şahit oldukları dosyalar kişilerin e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabiliyorlar.
Mahkemede müştekiye ne sorulur?
Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.
Tanığın hakları nelerdir?
Tanığın ifade vermekten kaçınma ve tazminat talep etme hakkı vardır. Aynı zamanda bazı durumlarda ifade vermekten kaçınma, hazır bulunma, ifade verme ve yemin etme zorunluluğu vardır. Kanıt verme kurumu hem 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda hem de 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir.